Felvételkészítés

Digitális fényképezőgép avagy videokamera?

Ha saját magunk által rögzített videót akarunk készíteni, legcélszerűbb videokamerát, vagy digitális fényképezőgépet használnunk. A techniaki fejlődés itt is megmutatja magát. Egyre jobb gépet kapunk a pénzünkért. Csak tudjuk, mire akarjuk használni.

Az alábbi rövidke útmutató segít eligazodni, elsősorban kezdő felhasználóknak.

 

 

Digitális fényképezőgép

Digitális videokamera

Előnyök

Könnyú súly

Jó képminőség

Költséghatékony

Külső mikrofon használati lehetősége

Nem hivalkodó

Kézi beállítások

Egyszerű felvételere

1 kazetta - 1 óra

Hátrányok

Gyengébb képminőség

Néha otromba kialakítás

Nincs külső mikrofon kapcsolat

Digitalizálni kell a felvételeket

A digitális fényképezőgép

A digitális fényképezőgépek előnye - leszámítva a nagyobb méretű modelleket, hogy kicsik, fürgék, és szinte mindig kéznél vannak. Használatuk nem tolakodó, remekül funkcionálnak interjú-készítéshez, ha jól tudjuk kezelni őket.

Gondban vagyunk viszont, ha a hangfelvételek minőségét nézzük. Szinte alig akad olyan modell, ami a beépített gyengébb mikrofonon kívül más lehetőséget is adna a hangfelvétere. Ráadásul, ha nem vagyunk éppen technikailag képzettek, az is előfordulhat, hogy gondot okoz a rögzített film formátuma - a legnépszerűbb videoszerkesztővel (Windows Movie Maker) nem tudunk minden videoformátumot kezelni. Az áthidalható problémák közül pedig a video-felvétel hosszát érdemes megemlíteni - a memóriakártya és a felvétel minősége határozza meg, milyen hosszú lehet a rögzített filmunk. Érdemes tehát tájékozódnunk, milyen gépet veszünk.

Digitális fényképezőgép tudatos vásárlása

Mire figyeljünk, ha video-felvételre is használni akarjuk a vásárlandó masinánkat?

 • Képfelbontás - A video képminőségét döntően befolyásolja a "nagyobb a jobb" minőségű elven. A legtöbb fényképezőgép 320X240 pixelben (képpontban) tud videót felvenni, de némelyek a 640x480-ra, vagy más méretekre is képesek. - Fontos - az állóképhez közölt érték, nem azonos a video felvételnél alkalmazott felbontással.

 • FPS- képkocka per másodperc - A képkocka per másodperc értéke azt mutatja, hogy kis eszközünk hány képet tud rögzíteni másodpercenként. Az átlag a 15fps, de egyre több olyan kamera van, amely képes a 30fps-re is.
 • Felvételi idő - Érdemes megnézni, mennyi ideig tud felvenni a kamera videó üzemmódban, mert számos gép, csak rövid (30-45 másodperc) ideig vesz fel mozgóképet. Az újabb eszközök addig veszik fel a képfolyamot, míg meg nem telik a benne lévő memóriakártya.
 • Akkumulátor üzemideje és típusa - Fontos tényező az üzemidő, és nem árt, ha néhány szakoldalon is tájékozódunk a valós értékekről. Ajánlott, hogy legyen nálunk egy tartalék aksi, főleg ha hosszabb felvételre készülünk! Számos gyártó csak a saját akkumulátorával teszi lehetővé a használatot, míg más típusoknál használhatók a ceruzaelemek és tölthető testvéreik. A gyári, típus-sztenderd akkumulátor aránylag drága, speciális töltő kell hozzá, de általában tovább tart, mint ceruza, vagy más elemek.
 • Képminőség - Ha jól körülnézünk az interneten, számos fotózással foglalkozó honlapon találhatunk teszt, vagy próbaoldalakat (a flickr.com keresőszolgáltatása is megfelelő, ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen fotókat készítettek a közösség felhasználó egy adott géptípussal), melyeken jól látszódhatnak a gépek lehetőségei közötti különbségek. Mindezek hiányában, a képfelbontás, a videoformátum, az FPS, a mega-pixel méret számbavétele, csak durva közelítést adhat a megfelelő választáshoz. Gondoljuk át jól, és tájékozódjunk hosszú ideig vásárlás előtt.
 • Kézreállás - Nincs jobb módja megnézni az interneten kiszemelt gépet, minthogy elmegyünk egy boltba, és megragadjuk. Bármily szépen is mutathat a képen, lehet, hogy az ergonómiája, nem éppen a mi kezünkhöz illik. A számos különböző forma esztétikája mellett érdemes azt is átgondolni, hol hordanánk szívesen - egy zsebben, vagy egy kisebb-nagyobb táskában.
 • Hangminőség - Mint írtuk, nem éppen a jó hangminőségről híresek a fényképezőgépek. Felvételkor érdemes közel menni a hangforráshoz, illetve megfontolni az utólagos hangrögzítést - illetve azt, hogy esetleg más kütyüvel rögzítsük a hangot a felvételünkhöz. Természetesen, így újabb tanulni valót generálunk magunknak a vágás terén, ami viszont már megéri a fáradozást.
 • Kapacitás - A fényképezőgépek beépített memóriái általában egy-két felvételre elegendők. Ez szinte senkinek sem elég. Érdemes átgondolni, hogy a kisebb, vagy a nagyobb memóriakártyát vegyük-e meg. Ha becsülni akarjuk a rögzíthető felvétel hosszát, akkor ehhez az egyszer számításhoz, használjuk az FPS és a felvétel, valamint a tömörítés értékeit.

A videokamera

A dv és dvd rögzítésű kamerák legnagyobb előnye, hogy mind a hangfelvételek tekintetében, mind pedig képminőségben nagyobb kontrollt adnak a kezünkbe. Ha pedig dvd-n, tv-n, vagy számítógépünkön teljes képernyős módban szeretnénk megmutatni filmünket, nem is javasolt más eszköz használata.

A legtöbb esetben a több lehetőség nagyobb mérettel (és magasabb árral) párosul - tegyük hozzá, nagyon csinos, jó minőségű, kompakt fényképezőgép méretű digitális videokamerák is léteznek már elérhető áron.

A fényképezőgépek egyszerű használatával ellentétben, a videokamerával készített felvételünket (amennyiben szalagra rögzítettünk) digitalizálnunk kell, és számos kiegészítőt indokolt magunknál tartani - ha valóban jó minőségű anyagot szeretnénk felvenni (mikrofon, kazetták, akkumulátor stb). Természetesen, minden ott dől el, mit szeretnénk forgatni, és hogyan tesszük. Még a nem olyan drága kamerákkal is lehet jó felvételeket készíteni - a kreativitás itt is meg tud mutatkozni.

Digitális videokamerát! De milyet?

Ha már tudjuk, hogy mire szeretnénk használni a kameránkat, könnyebb eldönteni, milyen adathordozóra rögzítő kamerát válasszunk: a beépített merevlemeznek (HD), a miniDV szalagnak és a dvd-nek is megvan a maga előnye. A miniDV egy adathordozó-kazetta formátumot jelöl, akárcsak a VHS, video8, vagy éppen a DVD, amelyre a felvételt rögzíti a videofelvevő. A HD az Standard or High Definition DV Camcorder. Az adathordozóról való döntés a pénztárcánkat is érinti. Nem csak a felvevő egyszeri árának kifizetésekor, de minden olyan esetben, amikor új felvételt készítünk, és a régit is meg szeretnénk tartani. Tehát, amikor adathordozót vásárolunk.

Az adathordozó

Az egyre terjedő, kiváló minőségű HDV (High Definition Video - nagyfelbontású) alapú kamerák a webvideo projektekhez túlzásnak számítanak.

Ha elsődleges médiumunk az internet, inkább világításra, vagy egy jó mikrofonra költsük a pénzt. Mind a merevlemezes, mind pedig a miniDV-re rögzítő kamerák megfelelőek (akárcsak a drágább SD-re rögzítő modellek), de tudunk kell, hogy a miniDV-n keresztül tisztábbak (kevésbé tömörítettek) a felvételek mint a merevlemezes, vagy a DVD-re rögzítő kamerák esetében.

 • MiniDV adja a legjobb minőséget (a HDV után)
 • Merevlemezes kamera költséghatékony és környezetbarát
 • Merevlemezes kamerával nem kell digitalizálni

Akkumulátor

A gyári értékek a legtöbb esetben túloznak az akkumulátorok üzemidejét tekintve. Tájékozódáshoz érdemes körbenéznünk különféle honlapokon. Mindenesetre, megéri a befektetést, ha extra akkumulátorra költünk, hiszen nincs rosszabb, mint egy izgalmas felvétel közben lemerülő aksi. A szakboltokban illetve az interneten találunk extra kapacitású sztenderd, utángyártott és gyári akkumulátorokat egyaránt. Jó tanácsok:

 • Vegyünk pótaksit
 • Van nem gyári kivitelű
 • Tartsuk feltöltve magunknál

Hang és képminőség

Ha tehetjük, vásároljunk 3CCD-s kamerát. A képminőség szinte biztosan jobb lesz, mintha egy CCD-s kamerát vennénk, és ma már számos alapmodell elérhető áron található a piacon.

Ha nincs a kinézett modell közelünkben (mondjuk egy barátunknál) érdemes körbenéznünk a szaksajtó oldalain. Kiváló, a tájékozódást segítő cikkek lehetnek társaink az igényeinknek megfelelő hang- és képminőségű kamera kiválasztásánál. Legyünk résen, mert ha igazán jó hangminőséget szeretnénk, akkor külső mikrofonnal kell dolgoznunk - ez pedig csak akkor lehetséges, ha van a videokamerának megfelelő csatlakozója. Sajnos, nem mindegyiknek van. Továbbá, ha kameránkon nincs fejhallgató bemenet, akkor nincs lehetőségünk felvétel közben korrigálni a hangot - csak utólag sopánkodhatunk, miért nem mentünk távolabb-közelebb a hangforráshoz.

Jó tanácsok:

 • Érdemes 3CCD-set venni
 • Legyen mikrofonbemenete
 • Legyen fejhallgató bemenete

Magas szintű szolgáltatások

Ha profi kinézetű felvételeket is szeretnénk csinálni, nézzük meg, kínálja-e az alábbi lehetőségeket:

 • Automatic Gain Control - automatikus erősítésszabályozás - A kamerába beépített szabályozó automatikusan változtatja a mikrofon érzékenységét, attól függően, hogy milyen az aktuális "hangkörnyezet". Ez hasznos, ám ha éppen alig van hang a környezetünkben, minden kis apró zajt felerősít - ezért célszerű olyan modellt keresni, amelyben ez a funkció kikapcsolható.
 • Fehéregyensúly beállítás - A fehéregyensúlyt a kamerák túlnyomó részében egy automatika állítja be, amely nem minden helyzetben működik kielégítően. Érdemes olyan modellt választanunk, amelyben van lehetőségünk a fehér-egyensúly beállítására (ha profi szerkesztő programot használnunk - Adobe Premiere, Sony Vegas, Final Cut Pro, akkor a fehér-egyensúlyt a vágás alatt is állíthatjuk).

Ergonómia

Akárcsak a fényképezőgépek esetében, itt sem ajánlatos kézbevétel nélkül dönteni a vásárlásról. Az interneten rengeteg mindent megtalálhatunk, de a világháló egyelőre nem teszi lehetővé, hogy megmarkoljuk a kiválasztott kamerákat. Fogjuk meg, nézzük meg testközelből az egyes típusokat, hiszen csakis így derül ki, kezünkre áll-e, megfelelő-e a mérete. Érdemes megnézni tudjuk-e stabilan tartani kézre állnak-e a gombok, logikus-e a menürendszer, könnyen elérhetők-e a kívánt beállítások.

Állványok

Az állványok rendkívül jó szolgálatot tehetnek, ha igazán jó minőségű felvételeket tervezünk. Még az olcsóbb videokamerák felvételei is profibbnak tűnnek, ha kapnak egy kis tartást. Az állvány mozgó fejével gyakorlatilag megszűntethető az izgő-mozgó képi hatás.

A mobiltelefon

Hű maroktársunk immáron képes kiváló képeket is csinálni a beépített fényképezőgépével (na jó, a kiváló túlzás). Az interneten viszont már remekül megállják a helyüket a, vicces, hírességet, titkos adatcserét, katasztrófát megörökítő felvételeink.

Telefonválasztás? Videózni? Fotózni?

Jó példával jár előttünk Marta István vagy Kamarás Iván, akik rendszeresen csinálnak mobilvideofilmeket. Ha esetleg a mi kameránk nem is olyan jó, elgondolkodhatunk azon, mit lehet kihozni belőle. Ha rá lehet telepíteni egy-két szoftvert, máris megnövelhető a gyári 30 másodperces limit, ha még egy belevaló gigás microSD, vagy más kártyát is beszerzünk a telefonunkba.

Szerencsés, ha van a kártyaolvasónk, vagy a telefonon usb csatlakozó, mert akkor igazán gyerekjáték áttölteni a filmeket, képeket.

Most már csak kísérletezni kell a felvételekkel.

Mobilvideósoknak vásárláshoz jó tanács:

 • legalább megapixel körüli legyen a képfelbontás
 • memóriabővíthetőség nélküli készülék szóba se jöhet
 • próbáld ki a kép- és hangrögzítést
 • Nem a méret a lényeg.

Beépített vagy külső mikrofont használjunk?

A legtöbb digitális fényképezőgépnek és számos alsóbb kategórás DV kamerának nincs mikrofonbemente, így ha mi is ebbe a tulajdonosi körbe tartozunk, nem kell aggódnunk a külső mikrofon használata miatt.

Azonban ha kameránkon van mikrofonbemenet, sokkalta jobb hangfelvételhez tudunk jutni, ha külső mikrofont használnunk. A legtöbb esetben egy 3-5 ezer forintos mikrofonnal felvett hang is jobb lesz, mint ha a beépített mikrofont használjuk.

Külső mikrofonok fajtái

Kézi mikrofon

Akárcsak a riporterek. Egy kis szivaccsal egész komolyan néz ki. Előnye, hogy viszonylag olcsó és jó hangminőséget tud produkálni. Ide-oda lehet beszélgetés közben adogatni (ezzel jó esetben moderálható is a felvételt,) lógatni, vagy éppen a hangforrás közelében lévő tárgyhoz szalaggal oda is lehet ragasztani, ha a helyzet úgy kívánja.

Csiptetős mikrofon

Remekül csíptethetők hajtókára, ingre, pólóra vagy a saját fülhallgatónk zsinórjára - kiváló szolgálatot tesz, ha interjút készítünk, vagy marrációt veszünk fel a képhez.

Puskamikrofon

Egy tisztességes puskamikrofon sokkal drágább, mint a csíptethető, vagy kézben tartható társai, és a legtöbbjük nem rendelkezik sima jack-bemenettel - ehelyett a komolyabb kameráknál használatos XLR bemenetet használja így működtetésükhöz egy adapterre is szükségünk lehet. A hangfelvétel tulajdonságait tekintve, valóban úgy működik, mint egy fordított puska - amerre néz, onnan rögzíti a hangot. Ebből kifolyólag, olyan esetekben célszerű használni, mikor egy ember többhöz beszél, és mi inkább a tömegben tartózkodunk.

Érdemes ellenőriznünk a kameránk foglalatát, mielőtt megvesszük a puskamikrofont, mert itt is többféle méretet használnak a különféle gyártók.

XLR bemenet

Jack bemenetVezeték nélküli mikrofonok

A kábelnélküliség vonzereje a videokészítésnél is felmerülhet. A vezeték nélküli mikrofonok felfutóban vannak, ám sajnos itthon viszonylag kevés érhető el az alacsonyabb árkategóriában Érdemes megnéznünk néhány külföldi internetes oldalt is, ha komolyan foglalkoztat a vásárlás gondolata.

A megbízhatóbb modellek drágák, és az interferencia miatt esetenként kockázatos lehet a használatuk. Amennyiben mégis vezeték nélküli mikrofont használnánk, fülhallgatónkkal mindenképpen ellenőrizzük - akárcsak a legtöbb esetben - felvétel közben a hangot és fokozottan ügyeljünk a különféle elektronikai eszközök jelenlétére.

Fej és fülhallgatók

Egy fej-fülhallgató hasznos társunk a minőségi felvételeknél. Csak be kell dugnunk a megfelelő csatlakozóba, és már ellenőrzésünk alá vontuk a felvételt. Így időben észrevehetjük, ha romlik a hang minősége, vagy valamilyen elektronikus eszköz miatt interferencia lép fel.

Hangfájlok importálása

Válasszuk a "Fájl > Importálás a Gyűjteményekbe" (Ctrl + I) parancsot, és navigáljunk a kiválasztott fájlhoz.

Segítség

Válasszunk egyet vagy többet, és klikkeljünk az Import gombra.

2 Adjuk a filmünkhöz a zenefájlt

Győződjünk meg arról, hogy látjuk a gyűjteményeket (Nézet > Gyűjetmények), majd válasszuk ezt a mappát.

Segítség

Egyszer klikkelve a zenefájlra hozzáadhatjuk az idősorhoz "Klip > Hozzáadás az idősorhoz" (Ctrl + D) vagy csak egyszerűen húzzuk rá az idősorra.

Fedjük fel az egész idősort

Segítség

Ha nem látjuk az importált audiofájlt, klikkeljünk és húzzuk be az idősor tetejére, hogy meglássuk a rejtett zene/hang számokat a megfelelő sávban.

3 Rendezzük el, vágjunk, szeleteljünk

A hangfájlnak az Audio/zene részén kell mutatnia magát.

Segítség

A videóklipeknél mutatott technikát lehet használni a hangklippek elrendezésére - a sorrend változtatására, vagy a szeletelésre és mozgatásra, vágásra.

Az MP3 formátumú fájl lefagyasztja a Movie Makert?

Előfordulhat, hogy sztenderd mp3 fájlok lefagyasztják a WMM-et. Ha ezt tapasztalod, lehet hogy érdemes átkonvertálni a zenefájlt (nézz be a linkek közé).

4 A hangerő beállítása

Jobb klikket nyomva az audio klipre kiválaszthatjuk a hangerő funkciót, és az egész klipre vonatkozólag erősíthetjük-gyengíthetjük.

Segítség

Feliratok

1 Válasszuk ki, hová szeretnénk illeszteni a feliratot

Válasszuk az "Eszközök > Cím és Stáblista" parancsot.

Segítség

2 Adjuk meg a szöveget

Az első doboz a cím helye a második az alcímé

Segítség

Ahogy bepötyögjük a szöveget, rögtön megláthatjuk azt a monitor ablakban.

3 Csinosítás a címen

Kattintsunk a "Cím Animációjának módosítására" (gördítsük le, ha nem látjuk) - itt számos előre elkészített típusú és formátumú animáció közül választhatunk - kísérletezzünk bátran velük, az eredményt azon nyomban láthatjuk a monitor ablakban.

Segítség

Ha időközben a címen is szeretnénk változtatni, kattintsunk a "Cím szövegének módosításá"-ra.

4 Még egy kis finomítás

Kattintsunk a Cím animációjának módosítása linkre.

Ezeket a beállításokat használva állíthatjuk a színeket, betűtípusokat (ügyeljünk az olvashatóságra), az átlátszóságot és a szöveg pozícióját.

Segítség

Ha elhelyeztük a címet, kattintsunk a" Kész, a cím hozzáadása a film" - hez linkre.

Világító eszközök

A derítők - vásznak, papírok

A derítővásznak segítségünkre lehetnek, ha nincs elég fény, vagy éppen nem megfelelő irányból érkezik. Lehet egyszerű fehér, matt vagy fényes ezüst, arany, eltérő effektussal biztosítják a jobb fényeloszlást a videóinkon. Jó ha kéznél vannak. Ha mégsem lenne ilyenünk, próbálkzzunk fehér lappal, vagy más, fényvisszaverő felülettel

Halogén ipari lámpák

Nehezebb kiadású társai a kézilámpáknak, halogén fényforrással. Nem éppen drágák, és szinte minden világítástechnikai-barkács üzletben vásárolhatók, állvánnyal, vagy anélkül.

A rizslámpák

Ezek az olcsó lámpaernyők remek segítséget adnak, ha éppen lágy fényre van szükségünk - a lakberendezési áruháztól a barkácsáruházakig szinte mindenütt beszerezhetőek. Óvatosan bánjunk viszont velük, mert a papír fokozottan gyúlékony, és nem tehető a sztenderd foglalatba 40W-nál erősebb izzó.

Fényosztás

Kicsit fiomíthatunk az erős fényen, ha valamilyen anyaggal szétoszlatjuk. Zsírpapír vagy áttetsző nejlon kiváló megoldás - arra viszont fokozottan ügyeljünk, hogy ne legyen túl közel a fényforráshoz a gyúlékonyság miatt.

Hosszabítók

Bármikor jól jöhetnek! Lehet szó világításról, vagy a kamera töltéséről - érdemes viszont feszültségvédelemmel ellátottat venni, nemcsak magunk, de az eszközeink hosszabb élettartama okán is

Kamerakezelési alapok

A minőségi felvételünk egyik kulcstényezője, hogy megfelelő biztonsággal tartsuk, mozgassuk kameránkat. Léteznek olyan kamerafogási fortélyok, amelyekkel jelentősen csökkenteni tudjuk a szinte elkerülhetetlen képremegést.
Ebben a fejezetben ezekről nyújtunk most rövid ismertetőt.

Egy kézzel biztosan

Az egyik alaptechnika, hogy a kamerát egyik kezünkkel tartjuk, míg a másik, szabad kezünkkel a kamerát tartó könyökünket fogjuk. Ha a könyökünket a testünkhez közel tartjuk (mint az etikett előírásait betartó étkezés közben), hosszú ideig képessé válunk a kamera biztos kézben való tartására.

Két kézzel biztosan

Időnként sokkal kényelmesebb, ha két kézzel fogjuk a kamerát. Akárcsak az egykezes módszernél, a stabilitást itt is az biztosítja, hogy a könyökünket a testünkhöz közel tartjuk. Mások - akárcsak a képen látható fiatalember - stabilitásukat könnyen megtalálják lebegő könyékkel is. Itt is léteznek még más, alternatív fogások, érdemes kísérletezni, hogy kinek melyik a legbiztosabb. Szabadfogású ez a műfaj.

Fejünk felett tartva

Előfordulhat, hogy alacsonyak vagyunk, vagy éppen tömeg áll a felvenni kívánt esemény és közöttünk. Ilyenkor nincs más megoldást, vagy előrefurakodunk, vagy pedig a fejünk felett tartva a kamerát vesszük fel a kívánt képsort. Ha szabadon forgatható a készülékünk lcd keresője, nem okozhat problémát a felvétel nyomon követése. Nem úgy, ha nem merev az lcd képernyő- ebben az esetben érdemes gyakorolni, hogy be tudjuk lőni a megfelelő látszöget.

Hollywood stílusban

 • Ha elég erősek vagyunk, vagy kicsi a kameránk, felemelt kezünkkel fogva jó látószöget tudunk létrehozni.
 • Akkor érdemes használni, ha magunkat vesszük, illetve ha interjúalanyunk mellettünk áll.
 • Nem árt, ha éles helyzet előtt gyakoroljuk egy kicsit.

TIPPEK

 • Ha kazettával dolgozunk, 30 másodpercet tekerjük előre, hogy legyen helyünk, és véletlenül se az üres részre vegyél fel lényeges jeleneteket.
 • Takarékoskodjunk a filmmel! Csak akkor forogjon a szalag, mikor igazán szükséges. Ha csak képet változtatunk, nem kell hogy közben forogjon. Legkésőbb a vincseszteren gyorsan fogyó tárhely bizonyosan meggyőz mindenkit e tanács létjogosultságáról.
 • Egy-egy képet 15 másodpercig kell kitartani, mielőtt zoomolnánk, pásztáznánk vagy billentenénk. Így lesz rendes anyag a vágáshoz. Ha csak 2 másodpercig veszünk fel, abból nehéz 15 másodperceset csinálni, viszont fordítva igen könnyen megy.
 • Ha megkezdődik az interjú, forogjon a kamera néhány másodperccel az első kérdés előtt.
 • Jóbarátunk a gravitáció!
 • Számos olyan állványtípus van, amelyekkel extrém helyzetekben is stabilitást érhetünk el. Nem minden esetben lehet azonban nálunk állvány.
 • Sőt, gyakran az állvány felállítása annyi időt vehet el, hogy addig éppen elszalasztjuk az eseményt. Sasszemmel keressük tehát a megfelelő tereptárgyakat! Lehet lámpaoszlop, egy kőrakás, vagy éppen egy fal, ne habozzunk a felvétel minőségének javítása érdekében kihasználni a természet nyújtotta stabilitást.
 • Guggolhatunk is - ekkor a térdünkhöz tudjuk a könyökünket támasztani.Ha pedig állvánnyal is rendelkezünk (legyen video-s állvány), akkor a felvételeink nagymértékű stabilitását fogjuk tapasztalni a használatával.

Hangok felvétele

A tiszta hangzásért

A tudatosság célravezető - tudjuk milyen hangokat szeretnénk rögzíteni? Vagy melyek azok, amelyeket nem akarunk egyáltalán megmutatni a felvételünk során? Ha megtanuljuk elkülöníteni a kívánatos és nemkívánatos hangokat (pl a háttérzajt) és ki tudjuk választani az adott térben legjobb hangzást biztosító helyszínt - komoly lépéseket tettünk a jó hangfelvétel irányában.
Ne felejtsük el, hogy lehetőség szerint uraljuk a teret. Lehet hogy triviálisan hangzik, de a legtöbbünk nincs hozzászokva a rendezés adta lehetőségekhez.(Például, ha éppen egy lakásban készítünk interjút, és szól a rádió, nyitva van az ablak és zaj szűrődik be rajta, vagy épppen megy a mosógép az interjúnak helyt adó fürdőszobában, kérjük meg, kapcsolják le, amíg a felvételt készítjük.)

Ha ilyen tettekre nincs lehetőségünk, tegyük olyan közel amilyen közel csak tudjuk a mikrofonunkat a megfelelő hangforráshoz.

Partvis mikk tipp

Ezzel a boszorkányos módszerrel közel tudunk kerülni a mikrofonunkkal a cselekményhez - feltéve, ha valamilyen stabil helyre pozicionáltuk kameránkat, és mi magunk csak a hang optimlizálásán dolgozhatunk.

Annyit még érdemes elmondani az egyszerű technikáról, hogy a könyökünket mindenképpen hajlítsuk be lógatás közben - ellenkező esetben hamar elfáradunk, vagy ha nem mi lógatjuk a mikrofont lógató segítségünk.

Továbbá, mindenképp ellenőrizzük a képet - nem éktelenkedik-e a mikrofon a snittben.

Mikrofontípusok

Itt három javasolt mikrofontípust mutatunk be.

Az iránymikrofont, amellyel remekül tudunk egy irányból érkező hangokat felvenni. Amikor iránymikrofonnal dolgozunk, legyünk résen, mi van a háttérben, mert az is könnyen behallatszik.

Irányérzéketlen mikrofont (ez a tv-ből ismert gömbbe, burába rejtett riporter mikrofon).
Az irányérzéketlen mikrofon minden irányból vesz fel hangokat, és kifejezetten olyankor használatos, amikor egy helyzet hangulatát a helyszínen felvett hangokkal is illusztrálni szeretnénk.

Az iránymikrofonok, egy irányra összpontosítanak - ebben az esetben mindenképpen fontos, hogy milyen irányba mutat a mikrofonunk.

A puskamikrofont, amely kamerára szerelhető, a így az iránymikrofon és az irányérzéketlen mikrofon keverékét biztosítja. Ha puskamikrofont használunk a partvis technikával, célszerű fel le mozgatással beállítani az optimális távolságot - íly módon elkerülhetjük a háttérzajok felvételét.

Kövessük a hangfelvételünket!

 • Ha lehetőségünk van, mindig kövessük a hangfelvételünket egy fülessel (vagy fejessel). Ahogy korábban írtunk róla, számos bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha pontosan és időben észleljük a hangfelvétel minőségi változásait.
 • Ne hagyjuk, hogy az interjú alany gurulós, vagy nyikorgós székre üljön!
 • Kerüljük a kényszer, vagy más zajkeltő mozgásokat - ha valaki a kulcscsomójával babrál a zsebében, vagy valami más zajt kelt, állítsd le a kamerát, mutass rá a zajforrásra, és kezdd újra a felvételt.
 • Az interjúalanynak ne mondjuk el előzetesen a kérdéseinket. A válaszokon érezni lehet majd, ha ezt mégis megtesszük. Inkább általánosan érdemes felvázolni, hogy mi is lesz a téma.

Hangfelvétel külső eszközzel

Ha nincs éppen mikrofon bemenete a kameránknak, de van kéznél egy hordozható hangfelvevő eszköz - lehet mp3 lejátszó, mobiltelefon megfelelő szoftverrel, vagy mini-disc lejátszó - használjuk a jobb hangminőség érdekében. Egy aprósággal jelentősen megkönnyíthetjük a vágási munkálatokat - tapsoljunk, vagy adjunk valamilyen éles hangot minden felvétel kezdetén.

A világítás alapjai

Megfelelő fényviszonyok nélkül nehéz jó képet készíteni. Hogy felvételünk használható legyen, a legtöbb helyzetben a jelenlévő fényforrások közül a legerősebbet ne helyezzük a kamerával szembe.

A különféle fényvisszaverő felületek segítségével új irányt adhatunk a fénynek és tompíthatjuk az éles árnyékokat. Áttetsző, vagy átlátszó anyagokkal lágyíthatjuk az erős fényforrások fényét.

A felvételkészítésnek ez tipikusan az a területe, ahol gyakorlás során érzünk rá, milyen a jó fény.

Természetes vagy mesterséges fény

Megkönnyíti helyzetünket, ha természetes vagy mesterséges fénnyel tudunk dolgozni.

Nem annyira szerencsés, ha a két különböző fényforrás fénye összeütközik - a fény színei összekeverednek (ugyanez igaz a neon és a halogén fényforrások keveredésére is). Nem arról van szó, hogy nem lehetne szépen keverni a különböző fényforrások fényét, de ha ezt szeretnénk, érdmes kicsit elmélyülni a fényelméletben.

A színhőmérsékletről

A különböző fények eltérő színhőmérséklettel rendelkeznek. A szemünk gyakran szinte észrevehetetlenül korrigálja ezeket a különbségeket - mindezt azonban a videokamerák fényérzékelői nem teszik meg.

Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, érdemes annyit elmondani, hogy különféle színhőmérséklete van a reggeli vagy déli napnak, a felhős időben jelenlévő fénynek, a háztartási villanykörtének, a neon és energiatakarékos fénynek, vagy épp a napnyugtának.

A színek hőmérsékletét is lehet mérni - erre a Kelvin skála szolgál. Az alacsony hőmérséklet vöröses árnyalatot, a közepes hőmérséklet fehéreset, míg a magas hőmérsékelt kék árnyalatot ad. Ezért van, hogy neon- és az izzó lámpa egyszerre történő használata elszínezi a felvételünket.

A fehéregyensúlyról

Színhű felvételt készíteni gyakran több munkát igényel, mint bekapcsolni a gépet és már forgatni is. A színhűség természetesen koncepcionálisan torzítható, ám az esetek többségében szükségünk van az eredeti színekre (vagy azok megközelítésére).

Az eredeti színek (főleg a fehér) visszaadásához a fehéregyensúly beállítás az egyik kulcs.

A készülékek jelentős részében előre beállított profilok közül választhatunk.

A jobb kamerákban manuálisan is be lehet állítani a fehéregyensúly értékét, és ha igazán jó video-vágó programmal dolgozunk, ott is közelíthetjük a valósághoz a színeket az utómunka során.

A természetes fény használata

A delelő nap idején nem ajánlatos felvételt készíteni, mert éles árnyakat vet az arcra. Jobban járunk, ha árnyékban készítjük a felvételt és ráirányítunk egy kis extra fényt a célszemélyre. Ehhez hasonlatosan a részleges homályban (árnyékban) készített felvételeink erős kontrasztot eredményezhetnek.

A reggeli, vagy esti felvételek nagyszerűen mutathatnak - csak emlékezzünk rá, hogy ebben az esetben a fényviszonyok változnak, és a felvételünk túl sötétté, vagy túl világossá válhat. A felhős idő kifejezetten kedvezőnek mondható.

A három pontos megvilágítás

Ez a hagyományos formulája egy helyzet megvilágításának, és sok-sok éve használatos a filmművészet és a fotográfia terén. A három pontos világítás általában egy főfényből, egy ellenfényből és egy derítőfényből áll.
Az alábbiakat inkább javaslatként kell felfogni. Ha véletlenül lehetőséged adódik, hogy három fényforrást használjunk, tudjuk, hogy miként lehet őket beállítani. Elsősorban azonban a szemünkben bízzunk, és ha úgy tartjuk jónak, akkor használjunk egy vagy éppen öt fényforrást.

A főfény

Ez pontosan a megvilágítandó tárgyunkra irányul - árnyékokat is létrehozva ezáltal. Ebből kifolyólag más fényforrással kell eltűntetnünk a nemkívánatos árnyékokat.

A derítő fény használata

A derítő fény a hátteret világítja ki és elmossa az éles árnyékokat, amelyeket a főfény okoz. Általában erősen szórt és nagyon fényes.

Az ellenfény használata

Képélességet ad a megvilágított tárgynak a háttérből biztosított fényességgel. A fény intenzitásától függően lehet drámai vagy finom. Mind a fő- és az ellenfényt általában fényszórókkal, fotós lámpákkal állíthatjuk elő.

Képkomponálás

A hármas szabály

 • A kép gyújtópontját középre helyezni gyakran az elvárttól ellentétes hatást vált ki.
 • Egy egyszerű gyakorlattal viszont majdnem mindig tuti lesz a cselekményünk pozicionálása.
 • Képzeljünk el egy keretet egy rács mentén 9 egyenlő részre osztva.
 • Találni fogunk 4 olyan pontot, ahol három vonal metszi egymást.
 • Na ezekre tegyük a cselekményünk hangsúlyát!
 • Unalmassá válhat, ha mindig középen áll a téma. Használjuk ezt a módszert és legyünk változatosak!

Amennyiben egy képen ember szerepel, a gyújtópont - legtöbb esetben a fej, vagy a szemek - a felső vízszintes vonal mentén, attól függően hogy a kamera hogyan fókuszált rá. Érdemes kísérletezni a hármas szabállyal, de leragadni sem szabad nála. Nem törvény ez, csak tanács, amely nem minden esetben követendő.

Zoomolás

Használjuk a zoomot és a pásztázást - ügyesen. Az internetre készített felvétel nem egy nagyméretű képernyőre készül, ezért érdemes rátapadni a cselekményre. Ha persze nagy mozdulatokkal gesztikulál a célszemély, valószínűleg mindenki újra vissza akarna majd zoomolni, hogy elkapja a testbeszédét. A kezdő videósok jellegzetes hibája, hogy túl sokat, illetve túl gyorsan használják a pásztázást és a zoomolást, ami nemcsak hogy nem mutat jól a webvideónál ( a kép szétesik és pixeles lesz), de a szemet is erősen fárasztja.

Billentés és pásztázás

Mindkét technikához szükség van a kamera tengelyén történő fixálására (legjobb erre egy videó-állvány, de ha olajozott a csuklód és remek a testkontroll, mehet anélkül is:). A billentés a kamera fentről lefelé történő mozdítását jelenti a filmes zsargonban, míg a balról jobbra történő mozgatás elnevezése a pásztázás.

A billentés és pásztázás egy nem gömbcsuklós állvánnyal szaggatott képet eredményezhet. Jobb tehát ha valamilyen elfogadható árú videó-állványt keresünk. Amennyiben használni szeretnénk a technikát, egy kis időt bátran szánjunk a billentés és pásztázás gyakorlására.

Gurulás

Az egyik legmókásabb technika, amikor folyamatos felvételt szeretnénk készíteni egy mozgó járműről (mondjuk egy gördeszka kiváló) egy objektumra vagy személyre fixáltan. A gördeszka mellett jó szolgálatot tehet egy tricikli, talicska, autó vagy valamilyen más stabil guruló jármű.
Csak párosan ajánljuk - a segítő a járművet mozgassa, míg mi a felvétellel törődjünk.

Szedjük össze a részleteket!

Általános jó tanácsunk, hogy legalább fejben legyen meg, milyen képpel szeretnénk befejezni a filmet, és legalább vázlat arról, hogyan illesztjük össze a részeket. (Vázlatrajzolás, képkockák, stb.) Nem árt szem előtt tartani, hogy a videót milyen helyzetben fogják nézni - egy számítógép előtt ül majd valaki, és a monitort nézi, amelynek egy kicsi ablakában látható a felvételed.

Storyboard, vázlat és rajzolás

Sokan túlzásnak tartják a teljes forgatókönyv elkészítését egy webvideo projekthez; akárhogy is, nagyon hasznos lehet ha skiccelünk, mielőtt nekilátunk a felvételeknek. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy lássuk a kompozíciót, mielőtt elkezdjük a felvételt.

Cseklista és felkészülés

Ha valami külső helyszínre megyünk forgatni, nagyon ajánlatos egy kis listát készíteni, amely minden szükséges felszerelést tartalmaz. Még elképzelni is rossz, hogy egy távoli helyszínű interjún a megfelelő kábel hiányában süljünk fel a kezdeményezésünkkel. Ettől tényleg jobb, ha megkíméljük magunkat.

Ugyanakkor, azt is tartsuk szem előtt, hogy bizony a tervezés gyakran kiiktatja az időt a felvételtől - tehát ha megvan minden, ne habozzunk, forogjon a felvétel!

FN SZEMTANÚ CSEKLISTA

 • kamera
 • Akkumulátor és a pótakkumulátor feltöltve?
 • Kazetta és pótkazetta a táskában?
 • Megvan a kábel az akkumulátor töltőhöz?
 • Lencsék, szűrők a táskában?
 • mikrofon
 • csiptetője megvan?
 • elem van benne?
 • megfelelő kábel van?
 • csatlakozó - ha kell a kábelhez - van?
 • fejhallgató megvan?
 • állvány készenlétben?
 • rögzítő fej mellékelve?
 • usb és/vagy firewire kábel a táskában?
 • sd vagy más adathordozó kártya kellő tárhellyel készenlétben?
 • Lámpák, derítő vászon elcsomagolva?
 • Mobiltöltő a táskában?

Kutatás és interjúk

A jó kérdések egy interjú alapjai. Ezek kitalálása van akinek több idejét veszi el, mint maga az interjú, míg megint másoknak ez könnyedén megy. Itt is a gyakorlással sok idő takarítható meg. Ha valamilyen speciális témában készítjük filmünket, kötelező felkészülni belőle. Erre kiváló az internet, vagy más, téma-specifikus forrás (könyvtár, újságok, vagy éppen a szomszédokkal való beszélgetés). Ne sajnáljuk erre a kis leckére az időt.

A kamera találkozik a PC-vel

Csatlakoztassuk a kamerát kikapcsolt állapotban a PC-hez a Firewire vagy USB bemeneten keresztül.

Kapcsoljuk be a kamerát, és állítsuk a megfelelő üzemmódba (ez típusonként változhat, lehet VCR, VTR, lejátszás vagy PC. Ha minden jól megy, ilyen képernyővel is találkozhatsz:

Csatlakozás után - Menük és parancsok

Ebben a leírásban, ha valahol ilyen szövegformázásra bukkanunk: Fájl > Projekt mentése, akkor az a WMM program tetején lévő menüsorban található egyik parancsot jeleníti meg. A hasznos billentyűkombinációk pedig zárójelben (Ctrl + S) találhatók, és a megjelenített gombok egyszerre történő lenyomását jelzik.

A WMM indítása, a videó rögzítése a kameráról, eszközválasztás

A WMM-ben válasszuk a Fájl > Videó rögzítése parancsot (Ctrl + R).

Válasszuk ki a DV kameránkat és klikkeljünk a Következő gombra.

Nevezzük el a videót, adjuk meg a mappa nevét, ahová a fájlokat menteni szeretnénk, majd klikkeljünk megint a következő gombra.

Válasszuk ki a videó rögzítésének minőségét

Ha a "Legjobb minőség számítógépünkön való lejátszáshoz"-t választjuk, az jó közepes minőséget eredményez.

A DV-AVI formátumban való rögzítés az ajánlott, hiszen így a legjobb minőségben rögzítjük a videót. Azért nem árt résen lenni, mert ebben a felbontásban 13 GB tárhelyre lesz szükségünk, ha egy 1 órás videoanyagot szeretnénk rögzíteni.

Válasszuk a DV kamerát, és kattintsunk újra az "következő" gombra.

Ha legjobb minőségben rögzítjük a szalagot, talán nem biztos, hogy teljes terjedelmében kívánjuk rögzíteni. Itt kell választanunk - az egész szalagot, vagy csak a kiválasztott részeit szeretnénk rögzíteni.

Rögzítés a kameráról

A DV kamera irányítójával tekerjük a rögzíteni kívánt részhez a filmünket.

Nyomjuk a rögzítés indítása gombot, és máris elkezdődött a filmünk számítógépünkre történő rögzítése. Nyomjunk egy Stop gombot, ha megvan a rész, amit szerettünk volna áttölteni.

Ismételjük meg a műveletet Rögzítés indítása és leállítása gombokkal egészen addig, amíg minden szükséges klip a számítógépünkre kerül.

A videóink helye

Az új nyersanyagunk a Gyűjteményekben, az általunk megadott nevű mappában található.

egyszer kattintsunk a klipre, majd F2 gombbal nevezzük át - hasznos, ha név alapján is szeretnénk egyszer megkeresni.

Csatlakoztassuk a digitális fényképezőgépedet vagy memória kártyát a számítógéphez

A készülék valamelyik oldalán biztosan találunk egy kimenetet, amellyel összeköthetjük a számítógéppel. Kapcsoljuk is be.

A legtöbb gép manapság úgy is látható a számítógépek számára, mint egy egyszerű USB memória kártya (hogy ez miért oly jó, most ne menjünk bele)

Nyissuk meg a WMM-t, és importáljunk a Gyűjteményekbe videókat, fényképeket

A WMM-ben válasszuk a Fájl > Importálás a Gyújteménybe (Ctrl + I).

Keressük meg a fényképezőgépünk videókat, fényképeket tartalmazó mappáját, és válasszuk ki a nekünk kellő elemeket, aztán kattintsunk az import gombra.

Nem látja a videót a WMM gépeden?

Ha ez a szomorú eset áll fenn, lehet hogy nem kompatibilis a felvett fájl formátum a WMM-el. Példálul .mov-ra, vagy .mp4-re végződik. Sebaj, nézzünk körbe a link szekciónkban, hogy megtaláljuk a megfelelő programot a megnyitáshoz/konvertáláshoz.

Videók a Gyűjteményben

Most már látnunk kell a klipeket a fájlokat könyvtárban

Rendezzük el a filmeket

Nyissuk meg a gyűjtemények mappáját, és húzzuk be a használni kívánt filmeket az idősorra.

Idősor-nézet és a történet nézet

Érdemes mindkettőt kipróbálni. A megfelelő ikonnal - melyet az idősor alatt találunk - változtatni tudjuk a nézetet. Történetként nézve a projektet, sokkal intuitívebbnek tűnik az egész vágás, viszont az idősor a valós hosszát mutatja az egyes videó és audio fájloknak.

Daraboljunk és illesszünk!

Klikkeljünk egy, az idősorra húzott filmen oda, ahol el szeretnénk vágni.

Használjuk a „Klip > Kettéosztás” (Ctrl + L) kombinációt hogy kettévágjuk. Helyezzük el az új helyükre a kippeket, vagy töröljük a már nem szükséges részeket.

Vágjuk le a végeket!

Ha egy klipnek az elejére, vagy végére nincsen szükségünk, könnyedén eltávolíthatjuk a felesleges részeit, ha az egérrel a végére, illetve az elejére kattintunk a filmnek, majd mikor piros nyíllá változik a kurzor, húzni kezdjük, a kívánt pozícióig. Ott fogjuk elmetszeni a filmünket.

Zoomolás és pontosság

Különböző perspektívában szemlélhetjük a projektünket a zoom csúszkával. Amikor az idősoron van, nyomjuk le az ALT billentyűt, majd nyomjuk meg a bal vagy a jobb gombot hogy kisebb vagy nagyobb méretben lássuk az idősort.

Áttűnések és effektusok

Az effektus egy klipre alkalmazható, néha egy klip elejére vagy végére gyakorol hatást. Az áttűnések alkalmazásához két egymás mellett lévő klipre van szükségünk.

Az effektusok használata

Számos effektus található a videoeffektus gyűjteményben, mi most az egyszerű feketévé halványulással mutatjuk be a használatát.

A beúsztatás és elhalványítás effektus

Válasszuk ki a klipünket!

Az effektusok könyvtára

Ellenőrizzük, hogy valóban látszik-e a Gyűjtemények hasáb a baloldalon (Nézet>Gyűjtemények), majd válasszuk a Videoeffektusok könyvtárat.

Egy klikkel válasszuk ki a „Beúsztatás”-t, vagy a „Fokozatos elhalványítás feketévé” effektet.

Az effekt kliphez rendelése

Válasszuk a „Klip > Hozzáadás az idősorhoz” (Ctrl + D) parancsot, vagy húzzuk rá az effektus ablakát a kiválasztott klipre.

A kék csillag azt jelzi, hogy a klip valamiféle effektus hatása alatt van. Egy klipre több effektet is ráhúzhatunk.

Az beúsztatás és elsötétítés egy gyors útja

Ha egerünk jobb gombjával kattintunk az idősorra húzott klip egy részére, beállíthatjuk a beúsztatás/elsötétítés effektust.

Az áttűnések használata

Számos áttűnés található a WMM megfelelő könyvtárában, de itt most csak a két klip közötti egyszerű áttűnés lépéseit mutatjuk be.

Adjuk két klip közé az Áttűnést

Húzzuk a két kiválasztott klip közé a csúszkát.

Amennyiben látjuk a Gyűjtemények mappát a bal oldalon, (Nézet > Gyűjtemények) akkor válasszuk a „Videoáttűnések” mappát.

Egyszeri kattintással válasszuk ki a „Beúsztatás’ vagy az ’Elsötétítés’ effektet.

Adjuk hozzá az áttűnést a két kliphez

Válasszuk a K’lip>Hozzáadás az idősorhoz’ (Ctrl + D) parancsot a kliphez történő hozzáadáshoz, illetve húzzuk rá az ismert módszerrel az effektust a két klip közé.

Egy kis szürke csík jelzi, ha az effekt “hat” a két filmre.

Válasszuk ki, hová szeretnénk illeszteni a feliratot

Válasszuk az „Eszközök > Cím és Stáblista” parancsot.

Adjuk meg a szöveget

Az első doboz a cím helye a második az alcímé

Ahogy bepötyögjük a szöveget, rögtön megláthatjuk azt a monitor ablakban.

Csinosítás a címen

Kattintsunk a „Cím Animációjának módosítására” (gördítsük le, ha nem látjuk) – itt számos előre elkészített típusú és formátumú animáció közül választhatunk - kísérletezzünk bátran velük, az eredményt azon nyomban láthatjuk a monitor ablakban.

Ha időközben a címen is szeretnénk változtatni, kattintsunk a „Cím szövegének módosításá”-ra.

Még egy kis finomítás

Kattintsunk a Cím animációjának módosítása linkre.

Ezeket a beállításokat használva állíthatjuk a színeket, betűtípusokat (ügyeljünk az olvashatóságra), az átlátszóságot és a szöveg pozícióját.

Ha elhelyeztük a címet, kattintsunk a” Kész, a cím hozzáadása a film” - hez linkre.

A filmünk

Ha befejeztünk a filmünket, válasszuk a “Fájl > A film mentése” menüpontot (Ctrl+p)

Válasszuk a Sajátgépet, és kattintsunk a Következő gombra.

Válasszuk ki a helyet, ahová menteni szeretnénk a filmet és adjunk neki címet.

Válasszuk ki a videó minőségi paramétereit

Először is klikkeljünk a „Több lehetőség megjelenítése” szövegre

Az interneten történő megosztáshoz érdemes a Szélessávú videó (512 Kbps) beállítást választani.

Ha a gépünkre is el akarjuk menteni jobb minőségben a filmet, akkor válasszuk a „Legjobb minőség számítógépen való lejátszás” - ra.

Ha pedig nagyon jó minőségben akarjuk tárolni a filmet, válasszuk a DV-AVI beállítást. (nem árt, ha megnézzük van-e elég hely a wincseszterünkön, mert ez a tömörítési mód igencsak helyigényes.).

A gépünk sebességétől függően eltarthat egy darabig, míg a program elvégzi a videó mentését. Filmünket megtaláljuk az első lépésben kiválasztott helyen.

{* *}