A mi sztupánk Európában a legnagyobb

2007. október 18. 18:15

címkék: légifotó, sztupa, zalaszántó

A sztupa buddhista kultuszépítmény. Buddha tanainak jelképe és egyben a világegyetem szimbóluma. A Krisztus előtti VI. sz.-ban élt Buddha (560-480) idejében a sztupa nagy uralkodóknak és bölcseknek kijáró halomsír volt.

A Zalaszántón 1992-ben megépült buddhista békeszentély egyedülálló építmény Magyarországon. 1991-ben a dél-koreai, tibeti, svájci és osztrák buddhista egyházak és híveik alapítványt hoztak létre vallásuk szentélyének magyarországi létesítésére. A szentély helyéül az alapítvány a zalaszántói Világosvár-hegyet találta alkalmasnak. Az itt felépített sztupa Európa legnagyobb, kelet-európai első ilyen jellegű szentélye. A vallás szabályai szerint készült 30 m magas, 25 m széles sztupa építése során növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek az építmény betonjába. 1992. szeptember 28-án helyezték el a sztupa kupolája fölött kialakított üregben a vallásalapító Buddha földi maradványának néhány darabját: díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. A csontokat Tibet kínai megszállása idején a dalai láma tanítómestere menekítette Indiába. Az ereklye elhelyezésével vált a szántói sztupa szent zarándokhellyé. Európában ma csupán ez a szentély tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét. (Európa több sztupájában Buddha tanítványainak földi maradványait őrzik ereklyeként).
A sztupa buddhista kultuszépítmény. Buddha tanainak jelképe és egyben a világegyetem szimbóluma. A Krisztus előtti VI. sz.-ban élt Buddha (560-480) idejében a sztupa nagy uralkodóknak és bölcseknek kijáró halomsír volt. Buddha halálakor a hagyomány szerint nyolc fejedelem vetélkedett a megtiszteltetésért, hogy a mestert eltemethesse. Ennek eredménye az lett, hogy megosztoztak Buddha hamvain, és így nyolc különsztupa épült a tiszteletére. A Buddha halála után 200 évvel élt Ashoka császár (Kr. e. 272-232) a buddhizmust államvallássá tette Indiában, felbontatta a nyolc sztupát, és Buddha hamvait szétosztva több tízezer sztupát építtetett. Ettől kezdve kultuszépítmény a sztupa és fokozatosan megtelt többrétű szimbolikus jelentéssel. Formáját szigorú előírások kötik. A kör alakú lépcsős talapzat a medhi. Ezen emelkedik a sztupa teste az anda, amely formájával az égboltot jelképező, a világhegyet magába foglaló tömör építmény. A tetején álló négyszögletes alakzat (itt vannak Buddha ereklyéi), a harmika a világ csúcsán élő istenek lakóhelye. A közepéből felnyúló árboc a yasti a világtengely jelképe. A mindig páratlan számú chatra (korong) a létsíkokat, az istenek egeit jelöli. Együttesen világfa-, életfa-motívumként is értelmezhető. A medhi három síkján levő, mellvéddel határolt körüljáró a pradakshina útja, amelyen a hívők a tiszteletadás kifejezéseként úgy haladnak körbe, hogy a tiszteletadás tárgya tőlük mindig jobb felé legyen.
A sztupa betonból és kőből épült. A buddhisták számára a más vallásúakat megtéríteni szándékozó misszió fogalma ismeretlen. A sztupát békeszimbólumnak és a Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) életművével kezdődött szellemi-kulturális kapcsolat folytatásának tekintik.

URL:

SZAVAZZSZAVAZZ

5 szavazat

KEDVENCEKHEZ ADOMMÁR KEDVENC

TOVÁBB KÜLDÖMTOVÁBB KÜLDÖM

JELENTEM A MODERÁTORNAKJELENTEM A MODERÁTORNAK

Eddig látták: 19958

Hozzászólások: 8

Kedvencekhez adták: 0

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned!

civertan.jb

8. 2010. szeptember 07. 00:39

Érdekes és szép épület, bár a mi kultúránkhoz szerintem jobban illik pul. a jáki vagy a veleméri templom.

egresi

7. 2008. július 04. 23:05

Erről írtam az előbb: http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=1629&kId=1629
A Kőrösi Csoma Sándor Emlék sztupa Nógrád megyében, Tar település határában látható, közvetlenül a 21-es főút mellett, az útról is látható már.
Legalább most végre feldolgoztam a 2003-ban készült néhány képemet is.

egresi

6. 2008. július 04. 22:44

Hatalmas építmény, de látnivalóban ennyi, nem több, a Nógrádmegyei sztupa ugyan kissebb, de látványosabb, ráadásul annak belselyében megnézhető szentély van, mellette pedig kiállítás tibetről, a bejáratnál pedig egy kis bolt, ahol minden félét lehet vásárolni, enni-innivalót is.
A földről nézve: http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=1628&kId=1628

koosmiklos

5. 2007. október 21. 17:58

A nógrádi (valahol Pásztó után) jóval kisebb, most nyáron jártunk arra, csak nem volt nálam gép

civertan

4. 2007. október 20. 12:23

Igen.Ezt a zalaszántóit a Dalai Láma avatta.

Totya8

3. 2007. október 20. 09:03

Van egy sztupa Nógrád megyében is a 21-es főút mellett.

civertan

2. 2007. október 20. 05:30

soká!

GIJane

1. 2007. október 19. 17:53

éljen a magyarországi sztupa!!

Előző
Előző
1
Következő
Következő
{* *}