Vörsi Betlehem - Guiness rekord is lehetne

2009. december 28. 09:57

címkék: balaton, betlehem, guiness rekord, vörs, dunántúl

A Kis-Balaton "fővárosának" katolikus templomában a Jézus Szíve oltár helyén építik meg évről-évre Európa legnagyobb beltéri betlehemét.

Vörs először 1261-ben szerepel iratban, amikor az örökös nélkül elhunyt Elek Wörs birtokát IV.Béla király Csák Bánnak adományozta.

A vörsiek a XVIII.század elején, Festetics Pál birtoklása idején telepedtek le a község jelenlegi területére. Ezt követően is a környék legnagyobb földbirtokosa a Festetics család volt. A falu közigazgatását 1950-1966-ig önálló községi tanács, majd 1990-ig a Balatonszentgyörgyi Községi Közös Tanács, 1991-től-2004-i Vörs-Hollád Körjegyzősége, majd 2005. január 1-től Balatonszentgyörgy-Hollád-Tikos és Vörs Községek Körjegyzősége irányítja balatonszentgyörgyi székhellyel.

A település legjelentősebb építménye az 1720 körül felszentelt (Szent Márton püspök) római katolikus templom, száz évvel később jelentősen bővítették, késő barokk stílusban átépítették.

A Kis-Balaton "fővárosának" katolikus templomában a Jézus Szíve oltár helyén építik meg évről-évre Európa legnagyobb beltéri betlehemét. A példás összefogással, természetes anyagokból mintegy két héten át készülő, ötven négyzetméteres betlehem már Advent idején fogadta a hazai és külföldi érdeklődőket. Harminc láda mohát és harminc fenyőfát használtak fel idén a betlehem elkészítéséhez. Vörsön egyébként 60 éves hagyománya van a Betlehem építésének.

Az idegenforgalmi szezont meghosszabbító, Guiness-rekordra érdemes szakrális látványosságot évente már 40 ezer látogató keresi fel.
2010. február közepéig lehet megtekinteni és 9-17 óráig van nyitva a templom.

Képalbum:
http://www.kastelyok-utazas.hu/Webalbum/Magyar/Vallas/Vors/index.html

URL:

SZAVAZZSZAVAZZ

2 szavazat

KEDVENCEKHEZ ADOMMÁR KEDVENC

TOVÁBB KÜLDÖMTOVÁBB KÜLDÖM

JELENTEM A MODERÁTORNAKJELENTEM A MODERÁTORNAK

Eddig látták: 12312

Hozzászólások: 1

Kedvencekhez adták: 0

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned!

kozsike

1. 2009. december 30. 14:33

Köszönöm a riportot! Mi még nem néztük meg, csak képekről mutattam meg az unokámnak.

Előző
Előző
1
Következő
Következő
{* *}