Előre, magyarok!

2012. január 29. 18:37

címkék: petőfi, a magyar

A szemem már régóta megakadt egy szobron, mely Petőfit hivatott megszemélyesíteni.

Séta a belvárosban. Séta a parkban. A szemem már régóta megakadt egy szobron, mely Petőfit hivatott megszemélyesíteni. Petőfi, mint költő, tűzlelkű forradalmár él a gondolataimban, aki tollával lelkesítette, éltette a csatába induló katonákat, de sok verse szólt a szerelemről is.

Tanultunk róla az iskolában. Láttunk róla festményeket, szobrokat. Nekem nem ez az a Petőfi, aki most előttem áll, akiről tanultam, akinek verseit szavaltam. Aki megmintázta Petőfit így, kíváncsi lennék: Ő ilyennek látta? Ő és én, mi egyazon Petőfiről beszélünk? Nekem, nem ilyen a forradalmár, tollforgató hazafi.

Ahogy sétálgatok városom egyik parkjában, a szemem már régóta megakad ezen a szobron. Lefotóztam. Akik a parkban sétálgattak, vagy a padon üldögélve szemlélgették ezen a napsütéses Téli napon, elgondolkoztak velem együtt: Azt láttuk, hogy Petőfi fejformája van. Mindenki felismerte. De ha már a feje Petőfisre sikerült, az alakja mért nem? Én, ha kardot adok valaki kezébe, nem adok rá ilyen ruhát. Ha visszagondolok, talán még nem is volt akkor divat ez a ruha. Ha pedig valakire ilyen ruhát adunk, a kezébe esetleg szamuráj kardot adjunk.

Nem beszélve, ha közelebb megyek, mintha nadrág nem is lenne rajta. A szobrásszal beszélnék: Ha már a feje ilyen jól sikerült, - mert ráismerünk, Ő Petőfi -, a ruhája mért nem lett Petőfis? Ha tényleg ilyen lett volna Petőfi, ahogy ez a szobor kinéz, talán be sem vitték volna katonának. Vékony, cérna lábakkal, ekkora karddal...

Már értem! Ha még katona ruhát, - egyenruhát - is adtak volna ilyen vézna fiatalemberre, ott roskadt volna össze. A kard súlyáról nem is beszélve. Valóban igy nézett ki Petőfi? Szerintem nem! Jobban tette volna a szobrász, ha az agyik kezébe lúdtollat, a másikba egy papírlapot tett volna. Mindenki a lánglelkű költőt, a forradalmárt látná benne.

A szülő, hogy magyarázza meg a gyermekének, aki ránéz a szoborra és megkérdezi: Megtudod mondani, valójában kit is ábrázol ez a szobor? Petőfit, a költőt, vagy Petőfit, a karddal harcba induló katonát? Mert a katona nem utcai ruhában, - főképp nem fehérben - indul a harcba. Ha meg költő, minek a kezébe kard?

Lenne még egy apró megjegyzésem: Bárhogy kerestem a szobrász nevét a talapzaton, nem találtam. Ha nagyon akarnám, valahol megtalálnám. De nem akarom. Így kell tudni eladni egy sokatmondó szobrot. Csak így tovább! Előre! Előre, magyarok! Petőfi megjövendölte versében. " Anyám, az álmok nem hazudnak; Takarjon bár a szemfödél: Dicső neve költő-fiadnak. Anyám, soká, örökkön él."

U.i.: Így bizonyosan!...

URL:

SZAVAZZSZAVAZZ

4 szavazat

KEDVENCEKHEZ ADOMMÁR KEDVENC

TOVÁBB KÜLDÖMTOVÁBB KÜLDÖM

JELENTEM A MODERÁTORNAKJELENTEM A MODERÁTORNAK

Eddig látták: 58572

Hozzászólások: 14

Kedvencekhez adták: 0

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned!

naaa

14. 2012. február 05. 08:40

Félreértés ne essék....itt nem Petőfi volt berúgva, hanem a " zseniális művész úr " aki közpénzen zombit csinált Petfőfi Sándorból.
Olyan szegény, mint egy műtősfiú nadrág nélkül..... borzalmas...
bontsák el és e nagyszerű alkotó húzzon vissza tanulni még pár évet !!

Geszpy

13. 2012. február 04. 17:44

Tisztelt hozzászólók ! Köszönöm a magasztos, hol őszinte, hol kritikus véleményeményeket. A célom nem az volt, hogy Petőfi Sándor nagyságát megkérdőjelezzem. Véleménye, - ahogy nekem is,- lehet bárkinek. Nem a művész Úr tehetségét hivatott kissebíteni szoborrai, alkotásai, e szobor fényképenek közreadása és a hozzá írt vélemény. Csupán e szobor látványa az, ami nem csak nekem , de jó pár városbélinek bántja a szemét. Ez nem azt jelenti, hogy ne legyen ott, ha már egyszer oda került. Azok, akik megtiszteltek azzal, hogy megnézték az FN oldalra tett képeket és elolvasták a hozzá írt cikket, - és nem is kevesen,- talán engem igazoltak le. Elnézést kérek, az érzékeny lelkületűektől, ha bántónak hatottak őszinte szavaim. Nem különben a Tisztelt Művész Úrtól, akinek alkotásai valóban élethűek, elgondolkoztatóak. Engem is ér kritika, - jómagam is művészkedem,- és büszkén viselem. Minden egészséges kritika építő jellegű, ha az valóban őszinte és szívből jön. Tisztelettel: Geszpy

Szazy

12. 2012. február 03. 15:24

Tisztelt Hozzászólók!
Látom mások már megtették, hogy felfedték a művész személyét. Szeretném leszögezni, hogy senkit nem tituláltam tudatlannak, sem szakbarbárnak és főként nem ostobának, hozzáteszem nem is gondoltam. Egyszerűen csak a hozzászólásokat tartom méltatlannak, borzasztó, amiket itt írnak. Természetesen nem adok elérhetőséget a Művész Úrhoz, hogy ezeket a korántsem jóindulattal feltett kérdéseket esetleg végighallgathassa. Hangsúlyozom itt a stílussal van elsősorban baj, nem pedig a nem tetszéssel. Ez az, ami elkeserítő. Azért örülök, hogy van, aki hasonlóképp gondolkozik, mint én. Leginkább azt sajnálom, hogy a véleményemmel a célommal ellentétes hatást értem el. A tanulság meg van belőle.

mdm006

10. 2012. február 03. 11:33

Ajajajj!! Veszélyes vizekre eveztünk...
Ami új, ami más mint a megszokott az rossz?
Ami gondolkozásra késztet az rossz?
Mindenekelőtt, ha egy teljesen átlagos Petőfi szoborral találkozott volna, ezt a nagyszerű bejegyzést sem írhatta volna meg Tisztelt Geszpy.
Azonban ez a hozzáállás kétségbeejtő/ nevetésges, a kérdései pedig kínosak, remélem nem fogja velük zaklatni az alkotót, mert valószínűleg nem értenék meg egymást.
Másik dolog...
Petőfi költő volt és katona is. A költeményei fennmaradtak, a harcban meg elesett. Talán mégis ilyen volt a fizikuma...
Tisztelettel
Márk

nico

9. 2012. február 03. 10:43

Az alkotóról itt olvashatsz:
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/szekely_janos_jeno
..."Tudjátok: durván bánom veletek. -
Hiába, ez már az én modorom:
Ha férfi bánt, majd karddal felelek,
De a kutyákat csak korbácsolom."...
Pest, 1847. június 14-30.

naaa

8. 2012. február 03. 09:33

Ez a szobor kösznő viszonyban sincs hazánk nagy költőjével !!!!!
Nagyon meg kellett volna nézni, hogy mire költik a közpénzt! Nem lehet kétséges, hogy a " szobrász" nem tiszta tudat állapotban alkotta ezt a borzadályt. A SHERK -ben különb Petőfit találunk.....

naaa

7. 2012. február 03. 09:16

Ez a szobor kösznő viszonyban sincs hazánk nagy költőjével !!!!!
Nagyon meg kellett volna nézni, hogy mire költik a közpénzt! Nem lehet kétséges, hogy a " szobrász" nem tiszta tudat állapotban alkotta ezt a borzadályt. A SHERK -ben különb Petőfit találunk.....

naaa

6. 2012. február 03. 09:15

Ez a szobor kösznő viszonyban sincs hazánk nagy költőjével !!!!!
Nagyon meg kellett volna nézni, hogy mire költik a közpénzt! Nem lehet kétséges, hogy a " szobrász" nem tiszta tudat állapotban alkotta ezt a borzadályt. A SHERK -ben különb Petőfit találunk.....

Előző
Előző
1 | 2
Következő
Következő
{* *}