A Zengő gyöngyszeme - Püspökszentlászló

2012. október 20. 22:16

címkék: arborétum, kastély, püspökszentlászló, eszterházy, mecsek szíve

A „Világ végén, ahol már a madár sem jár”, volt egy kis település, amely 1970-es években elnéptelenedett, ma újraéled és újabban üdülőfaluként vonzza a látogatókat. A kis zengőalji falu elbűvölő természeti adottságaival, múltjával, szakrális emlékeivel ma igen népszerű, főleg az igaz értékeket, elmélyülést, s a hit megerősítését keresők körében.

Püspökszentlászló valóságos ékszerdoboz, amit természeti környezetének, évszázados múltjának, legendáinak s míves egyházi épületeinek köszönhet.
A Keleti-Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő és a Hármas-hegy között húzódó, sűrű erdőktől övezett, festői szépségű völgy végében fekszik az Árpád-korban alapított település. Hosszúheténytől északra egy kies völgyön áthaladva (kb. 3 kilométeres gödrös köves út, de személyautóval járható), és a Hetyey-forrás patakját keresztezve közelíthetjük meg az erdőben megbújó egyutcás apró falut, az arborétumot és az itt álló egyházi épületeket: a haranglábat, a kastélyban lévő kápolnát és a nyári (Eszterházy) püspöki kastélyt.

A püspöki (Eszterházy) kastély arborétuma
(http://www.puspokszentlaszloiarboretum.hu/)
Az Arborétum előzetes bejelentkezés nélkül látogatható A belépődíj 100 Ft/fő, melyet az arborétum kastélyának a főbejáratánál, az erkély alatt elhelyezett üveggömb perselybe kell bedobni.
A kastély rossz állapotára tekintettel nem látogatható, felújítását tervezik.
A püspöki kastélyt 1898-ben Hettyey Sámuel püspök renováltatta, és ekkor hozta létre a mintegy 6 holdas arborétumot.

A Zengő északi lejtőjéhez simuló, párás levegőjű kis völgybe telepített arborétumban 25 fajta fenyő, köztük 30-40 méteresek, és 80 fajta egyéb növény található.
A Pécsi Egyházmegye Gaudium Nostrum Alapítványának kezdeményezésére az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával megvalósuló Püspökszentlászlói Arborétum és Oktatási Központ kialakítása című projekt célja a Püspökszentlászlói Arborétum természeti és épített környezetének felújítása, oly módon hogy a Kelet-Mecsek jellegzetes élővilágának bemutatásán túl lehetőség nyíljon a környezettudatos szemléletmód és gazdálkodás szervezett kereteken belül történő terjesztésére. Mindezek hozzásegítenek a környezettudatos nevelés terjesztéséhez, és az idelátogató vendégeken keresztül az Arborétum hírének öregbítéséhez világszerte.

Megújult a Püspökszentlászlói Arborétum.
A felújításhoz elnyert, mintegy 196 milliós támogatás adott lehetőséget arra, hogy ne csak a növényvilág és a park újuljon meg, hanem az arborétum gazdagodjon egy oktatási központtal is ("Mecsek Szíve").

Pihenőhelyekkel ellátott, megvilágított, zúzott köves burkolatú tanösvényeket létesítettek, illetve új növényeket, díszfákat, cserjéket is telepítettek. A legnagyobb eredményt pedig az arborétum területén lévő épületegyüttes rekonstrukciója jelenti, amelynek során létrejött egy oktatási terem, egy üvegház, valamint készült egy madárles is.

"
Mecsek Szíve" – Püspökszentlászlói Oktatási Központ vendégei az elkészült oktatási teremben előre meghatározott elméleti és gyakorlati oktatáson vehetnek részt. A felújított üvegházból – akár esős időben is – jól megfigyelhetik az arborétum állat és növényvilágát, valamint megtekinthetik a különböző életszakaszban lévő magoncokat, fejlődő növényfajokat is.

A Püspökszentlászlói Arborétum és Oktatási Központ kialakítása című projekt tevékenységei építési és vízrendezési, erdészeti és kertészeti, valamint oktatási és marketing elemeket tartalmaznak, melyek 2009-2011 között történő megvalósulása után a Püspökszentlászlói Arborétum újra színvonalas környezettel várja az idelátogató turistákat, és a természetet megismerni vágyó diákokat.

Web: http://www.mecsekszive.hu/
Megújult arborétum és modern oktatóépület várja a Mecseki kirándulókat. Iskolás csoportok, táborok, magánszemélyek csoportjai, tréningező csapatok itt mindent megtalálnak, ami szükséges lehet egy felejthetetlen élményhez. Csend, nyugalom, természet. 30 fő szállását tudnak biztosítani a Plébániaházban 3-6 fős szobákban.
Az arborétumban szabadtéri színpad található, előtte padokkal.

Az Arborétum megközelítése Hosszúhetény település határából induló egy nyomsávos (szűk kitérőkkel) köves úton kb. 3 kilométer Püspökszentlászló falu határa, itt tábla tiltja az autóval való behajtást „kivéve engedéllyel”, de autóval egészen az Arborétum bejáratáig el lehet jutni, vagy a falu határától kb 600-700 méter gyalogosan.

Az Arborétum szabadon látogatható „becsületkasszával” váltható belépési lehetőség, a kapu nyitva, minden nap világosban. Az Arborétum területén WC nincs!
Az Arborétum bejáratánál lévő Hetyey-forrás mellett indul egy jelzett turista út fel a Zengőre.

Részletes bemutatás, és képalbum:
www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=3121&/

URL:

SZAVAZZSZAVAZZ

2 szavazat

KEDVENCEKHEZ ADOMMÁR KEDVENC

TOVÁBB KÜLDÖMTOVÁBB KÜLDÖM

JELENTEM A MODERÁTORNAKJELENTEM A MODERÁTORNAK

Eddig látták: 5009

Hozzászólások: 2

Kedvencekhez adták: 0

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned!

egresi

2. 2016. április 30. 15:19

Már a kastély is felújítva, benne Látogatóközpontot, zarándok szállást hoztak létre.
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.730740900333073
http://pecs.egyhazmegye.hu/puspokszentlaszloiarboretum/

kozsike

1. 2012. november 15. 20:08

Kár, hogy a kastély nincs felújítva, és az illemhely is hiányzik. Reméljük az is nemsokára felújításra kerül.

Előző
Előző
1
Következő
Következő
{* *}