Visszakapott múlt

2014. október 06. 19:53

címkék: kilátás, pénzverde, börtön, lőporraktár

Megindulhat a régészeti feltárás Táncsics egykori börtönében.

Az aradi vértanúk napja előestéjén két napra megnyitotta kapuit az egykori épület, ahol Táncsics Mihály is raboskodott. A főépület az 1800-as években épült, ahol Táncsics, Wesselényi, Czuczor , Kossuth és Jókai is raboskodott. Az épület és a telek régészeti szempontból nagyon értékes. Feltételezik, hogy már IV. Béla korában, a pénzverde valahol itt működött. Mivel az épület 2014.augusztusáig amerikai tulajdonban volt, a régészeti feltárást csak most fogják elkezdeni, így október 7-től az épület ismét bezárja kapuit. Az Erdélyi Bástyáról, amely az 1500-as években épült csodálatos kilátás nyílik a városra, különösen a pesti partszakaszra. A lőporraktárat már az 1700-as években említik, ami ráépülhetett a Szombat kapura. A Szombat Kapu Nagy Lajos királyunk idejében épült.
Állítólag Táncsics a földszinten, az épülettel szemben állva a jobb szélső cellában raboskodott. Az utca fronti ablakok be voltak deszkázva, akkoriban még rácsok nem fedték az ablakokat. A tömeg a deszkát leszedve, az ablakon keresztül hozta ki Táncsicsot börtönéből.
Reméljük , hogy a régészeti feltárás után egy újabb múzeummal bővül fővárosunk, és mindazt az emléket, amit majd a kutatások felszínre hoznak azt itt fogják bemutatni.

URL:

SZAVAZZSZAVAZZ

1 szavazat

KEDVENCEKHEZ ADOMMÁR KEDVENC

TOVÁBB KÜLDÖMTOVÁBB KÜLDÖM

JELENTEM A MODERÁTORNAKJELENTEM A MODERÁTORNAK

Eddig látták: 5726

Hozzászólások: 0

Kedvencekhez adták: 0

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned!

Előző
Előző
1
Következő
Következő
{* *}