Hogyan ünneplik a zsidók a karácsonyt?

2014. december 16. 13:39

címkék: karácsony, zsidó karácsoy

Négyféle képpen, ennek a négynek a mindenféle variációja is lehetséges

Ha valaki azt várja, hogy azt írom, sehogy, az téved!
Négyféle képpen, ennek a négynek a mindenféle variációja is lehetséges!

Az első: Sehogy
Csak Hanukát tartanak.
Az igazán vallásosak, ortodoxok sehogy nem ünneplik ezt a keresztény ünnepet.
Kitartóan ellenállnak, nekik ez a nap is csak olyan, mint a többi, mivel nagy valószínség szerint tévéjük nincs otthon, még a karácsonyi műsortól is megkímélik magukat, az interneten meg amúgy is csak bizonyos oldalakat látogatnak (és titokban másokat), a kísértés minimális. A rabbik szeretik elmondani a kisgyerekes szülőknek, hogy mindent meg kell tenni, nehogy a zsidó gyerek úgy érezze, neki kevesebb jut, mint a többi gyereknek.

A második: Karácsonyeste karácsonyi menüt esznek, hanukát is tartanak.
Ez az irányzat fát még nem állít, de a karácsonyi jóságoknak nem tud ellenállni. Nagy valószínűség szerint ajándékot is vesznek erre a napra, csak egy kicsit kisebbet, mint hanukára. Igyekeznek, hogy a karácsonyi dekoráció fénye ne nyomja el a hanukkia gyertyáinak fényét.

A harmadik: Hanukát és karácsonyt is tartanak. Hanuka elõtt kiszidolozzák a hanukkiát, fánkot sütnek, szenteste fát állítanak, és vígan nyomják magukba a töltött káposztát. December hónap végére teljes kimerültséggel
kerülnek kórházba, és kb. tizenöt kilótól kell megszabadulniuk. Minden évben megfogadják, hogy ezentúl kisebb lesz a felhajtás, de soha nem tartják be.

A negyedik: Csak karácsonyt tartanak.
Jó érzés tölti el a szívüket, ha a tévében a Hanukáról hallanak, de ők már soha nem gyújtanak gyertyát. Hatalmas karácsonyfát állítanak, beiglit sütnek, van aki még az éjféli misére is elmegy...

Aztán egy nagyon vicces! Megtudhatjuk, hogy december 24-én tartózkodjunk a tóratanulástól, a szextől, zárjuk be a tanházakat és a mikvéket, kerüljük az udvari WC használatát, ajánlatos még a fokhagymaevés és fokhagyma ablakba rakása.


Tóth S. Tibor

URL:

SZAVAZZSZAVAZZ

3 szavazat

KEDVENCEKHEZ ADOMMÁR KEDVENC

TOVÁBB KÜLDÖMTOVÁBB KÜLDÖM

JELENTEM A MODERÁTORNAKJELENTEM A MODERÁTORNAK

Eddig látták: 5187

Hozzászólások: 0

Kedvencekhez adták: 0

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned!

Előző
Előző
1
Következő
Következő
{* *}