Kicsit másképp – a korrupcióról

2015. április 29. 12:22

címkék: korrupció, döntés, bűn, ok

Korrupció - van, létezik, körülvesz minket. Vajon miért?! És mit tehetünk?!

Van, létezik, körülvesz minket – ez vitathatatlan. Elsődleges oka a haszonszerzés – olyan előny birtoklása, ami „tisztességes” úton nem-, vagy csak jóval lassabban állna rendelkezésre. Egy olyan bűnről beszélünk, ami nem különbözik a lopástól, a csalástól, vagy éppen a sikkasztástól, gyilkosságtól – vajon miért „űzik” mégis ilyen sokan, szinte sportként?

A kérdésre nehéz pontos, minden részletre kiterjedő választ adni, ugyanakkor – szerintem – érdemes olyan oldalról is közelíteni, ami jelenleg kevésbé megszokott. Talán a megoldáshoz is eggyel közelebb tudunk lépni…

Ideológia és türelmetlenség.

Mindkettő népbetegség korunkban, és önmagunk becsapására tanít. Az alapok pedig nagyon is jók manapság - hazudni tanít minden, ami körbevesz. Már észre sem vesszük a plakáton a feliratot, a tv-ben a reklámot, az ebédlőasztalnál a csúsztatást – rutinná vált, hogy ami körülöttünk van, az nem-, vagy nem teljesen úgy van, ahogy előadják, ugyanis minden többféleképpen magyarázható. Ha pedig van egy apró, nehezen védhető, de mégis jól hangzó érv egy nyilvánvalóan hazug állítás mellett, az máris csábítja az egyént annak emlegetésére, az arra való hivatkozásra.

És ez már a korrupció előszobája.

Aki magát meg tudja védeni a saját szemében, az már – a saját szemszögéből nézve – nem is követ el bűnt, tehát nem is bűnöző. Védekezni pedig ezerféleképpen lehet. „Így szokás”, „ez a normális”, „mindenki csinálja” (csinálná, ha ilyen helyzetben lenne). A kifinomultabb gondolkodók egész szabályrendszert is rakhatnak mögé, és akár patriotizmusnak is becézhetik a jelenséget (pl. az állami szervezeteket a tulajdonos/fenntartó nagy hiány esetén rendre konszolidálja súlyos milliárdokkal, így több pénz jut a régióba), attól az még csak egy egyszerű, köztörvényes bűn marad.

Mentség nincs, nem is lehet!

Sajnos az a szégyen, hogy olyan közegben élünk, hogy egyáltalán felmerül a magyarázat lehetősége. Behunyt szemű, tompított agyú, álomvilágban élő emberekből álló massza ez, amelyben bármi – és annak az ellenkezője – is gond nélkül megtörténhet. Senkit nem érdekel semmi, mindenki sütögeti a saját kis pecsenyéjét… Vegyük észre, hogy nincs tovább! Akarjuk másképp csinálni! Merjünk változtatni!

Egy régi mondás úgy tartja, hogy minden tisztességes ember életében eljön az a pillanat, amikor szembesül azzal, hogy hibásan cselekszik. Ekkor két lehetőség áll előtte; vagy megszűnik hibázni, vagy megszűnik tisztességesnek lenni.

Legyen a fenti írás egy kis segítség a döntésben!

URL:

SZAVAZZSZAVAZZ

1 szavazat

KEDVENCEKHEZ ADOMMÁR KEDVENC

TOVÁBB KÜLDÖMTOVÁBB KÜLDÖM

JELENTEM A MODERÁTORNAKJELENTEM A MODERÁTORNAK

Eddig látták: 3122

Hozzászólások: 0

Kedvencekhez adták: 0

A hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned!

Előző
Előző
1
Következő
Következő
{* *}